Waarom ISDN stopt

In 1991 introduceerde KPN zijn ISDN dienst. Nu, 27 jaar later, stopt zij daarmee per september 2019. Iets wat  hopelijk bij iedereen (die ISDN heeft) wel bekend is. Overigens niet alleen KPN, ook Tele2 en andere ISDN aanbieders. Maar waarom eigenlijk?
Daar is maar één duidelijk antwoord op: de analoge telefonie stopt. En daarmee is de ISDN dienst volledig overbodig geworden.

Wat is ISDN?

ISDN stopt - Eurofa TelecomISDN maakt het mogelijk om met meerdere telefoonkanalen tegelijk over één lijn te bellen, of tegelijk te kunnen bellen in internetten.
ISDN2 stelt bijvoorbeeld twee kanalen ter beschikking. Die kanalen kunnen volledig onafhankelijk van elkaar telefoongesprekken, fax of data afhandelen. Je kan dus tegelijk telefoneren en op internet surfen, of meerdere telefoongesprekken tegelijk voeren.

Hét alternatief voor ISDN

Hét (enige) alternatief voor de ISDN dienst is overstappen naar VoIP telefonie. Voice over Internet Protocol – Voice over IP – VoIP dus. Dit betekent dat de spraak (telefonie) nu ook via internet verloopt. De spraak wordt ‘omgebouwd’ tot digitale pakketjes, die vervolgens via internet worden afgeleverd bij de te bereiken persoon, waar de digitale pakketjes weer worden omgevormd tot spraak. Heel simpelistisch gesteld.
De telefonie wordt daarmee een gehele software aangelegenheid, daar waar het tot dan toe werd bepaald door hardware – fysieke apparatuur.
En dat de telefoniedienst een geheel software verhaal is c.q. wordt heeft veel grote voordelen. Er is veel meer functionaliteit beschikbaar tegen veel lagere prijzen dan bij de oude fysieke telefooncentrales. En met die toename in functionaliteit is veel beter in te spelen op de vraag van de ondernemer, de groei van een onderneming, de ontwikkelingen qua flexibele werklocaties (nieuwe werken), integratie van de mobiele telefoon in de telefooncentrale, en alle technische ontwikkelingen die ons nog te wachten staan.

Overigens worden de diensten ISDN 15/20 en 30 tot 1 januari 2021 ondersteund. Maar ook na deze datum zal deze dienst niet meer bestaan.

Heb je nog ISDN?

Neem dan contact met ons op – dan kunnen we je goed uitleggen wat de VoIP oplossingen en mogelijkheden zijn voor jou onderneming en uiteraard wat dat kost.

Comments are closed.