Twee dingen tegelijk doen – nee je kan het niet!

Vrouwen kunnen twee dingen tegelijk, mannen niet.
Handsfree bellen terwijl je autorijdt of fietst.
Even reageren op een appje terwijl je een stuk aan het schrijven bent.
Appjes controleren terwijl je met iemand staat te praten.

Het klopt niet, je kan het niet, DOE.HET.NIET.

Wij mensen zijn namelijk bizar slechte multitaskers. Zowel mannen als vrouwen. Sterker. We kunnen het niet. Niemand.
Echt?
Echt niet!

Paul Kirschner werkt bij de Open Universiteit. Hij is universiteitshoogleraar Onderwijspsychologie en hij deed onderzoek naar multitasken. Hij kwam tot de conclusie: wat wij onder multitasken verstaan is geen multitasken.  “Wij kunnen simpelweg geen twee dingen tegelijk uitvoeren. Dus twee of meerdere taken uitvoeren die niet met elkaar te maken hebben en elkaar niet beïnvloeden. Dat kunnen sommige computers. Maar mensen kunnen dat niet. We hebben namelijk maar één brein”.

Als wij praten over multitasken hebben we het eigenlijk over “task switching”: van de ene taak naar de andere taak schakelen. Dat is wat we namelijk doen als we e-mailen en bellen tegelijk. Of appen en live praten met iemand. Of fietsen en bellen. Of autorijden en handsfree bellen. En ja dat task switchen gaat ten koste van beide activiteiten.

Maar wanneer we geen twee dingen tegelijk kunnen doen, waarom kunnen we dan wel lopen en bellen tegelijk? Dat komt omdat lopen een geautomatiseerde activiteit is – daar hoeven we niet meer over na te denken. Zo kan je heel goed koffiedrinken (geautomatiseerd) en tegelijkertijd en wereldpolitiek bespreken met een vriend (niet- geautomatiseerd).

Autorijden is geen geautomatiseerde activiteiten. Je moet nadenken, en vooral opletten, er doen zich situaties voor die je niet eerder meegemaakt hebt. “Daarom is bellen in de auto, ook handsfree, zo gevaarlijk”, zegt Kirschner.

Enfin deze telecomprovider roept iedereen maar weer eens op om niet te bellen! –  tijdens het autorijden en fietsen. Ook niet handsfree.
Overigens is dat ook wel lekker soms: je wordt minder moe van één ding tegelijk doen, van je op één ding concentreren

 

 

(bron: rtlnieuws.nl/magazine )

Comments are closed.