Keuzemenu (2)

Hoe spreek ik mijn keuzemenu in?

De stem van uw keuzemenu is het visitekaartje van uw bedrijf, de eerste stem die uw (potentiële) klant hoort. Welke stem past bij uw bedrijf? Welk tempo? Hoe warm, hoe zakelijk? Duidelijk, accentloos, een man of een vrouw? Een professionele of uw eigen (telefoon)stem? Hoe laat u iemand zich welkom voelen met alleen uw stem?

Enkele tips:

1. Spreek met een (glim)lach.
Spreek het keuzemenu in met een lach op uw gezicht, een glimlach als u het zakelijk wilt houden. Het komt erop neer dat iedereen liever een vriendelijk en vrolijk iemand hoort.

2. Een rustige ruimte.
Als u het keuzemenu opneemt doe dat dan in een rustige ruimte. U hoeft echt niet perse te klinken als een voice-over, maar denk een beetje aan de akoestiek. Inspreken in een ruimte met tapijt laat uw stem veel beter klinken dan wanneer u in een ruimte met kale vloeren (en wanden) zit.

3. Wees uniek.
Kies een tekst die past bij uw bedrijf. Een bedrijf in de creatieve sector kan zich andere teksten ‘veroorloven’ dan een advocatenkantoor. Bedenk: uw keuzemenu is het eerste wat uw (potentiële) klant van u hoort. De eerste indruk kan u niet overdoen.

4. Schrijf uw tekst uit.
Er zijn maar weinig mensen die een hele tekst in één keer uit hun hoofd goed inspreken zonder ‘uh’s ‘ en versprekingen. Schrijf hem daarom helemaal uit.

5. Let er op dat uw tekst niet te opgelezen klinkt.
Dat kunt u bereiken door u in te beelden dat u echt iemand iets vertelt of dat u iemand aan de telefoon heeeft. Let erop dat aan het einde van iedere zin uw intonatie niet steeds naar beneden gaat, maar omhoog.

6. Zeg direct uw (bedrijfs)naam.
Het is altijd fijn te weten dat je het goede nummer hebt gebeld.

7. Houdt het kort
Gebruik niet te lange teksten, met name voor de terug-beller is dat heel irritant, maar ook de eerste-keer beller zit niet te wachten op ellenlange teksten.

Of u het nu zelf inspreekt of laat inspreken, voor alle opties geldt: welke eerste indruk wilt u bij uw (potentiële) klant achterlaten.

Comments are closed.